Mi a különbség a krém és a por állagú alapozó között? Vagy a por állagú az nem is alapozó?

A cikk témáját egy kedves Olvasóm adta. Egyik cikkemnél feltette a kérdést és megkért, hogy írjak a témáról is egy cikket! Így neked is javasolni tudom, hogy tedd fel bátran a kérdésed, ha valami érdekel a sminkelés témájában és ha tudok, segítek! Szívesen írok róla! Hozzászólásban nem mindig lehet kifejteni részletesen a kérdésetekre a választ, így van, ami külön cikket érdemel! Ahogy ez a téma is. Úgy gondolom nagyon fontos ez a kérdés és érdemes tisztázni, mert sokan nem tudják a választ rá.

Szóval arról már írtam, milyen szempontok alapján válassz alapozót. (itt: minden-ami-smink.blog.hu/2021/04/13/tudod_milyen_szinu_alapozo_lesz_a_legtermeszetesebb_rajtad) A por állagú termékekről viszont még nem beszéltünk, csak a folyékony és krémes alapozókról tettem említést. A por állagúakat púdernek nevezném inkább, nem alapozónak. Az alapozó feladata, hogy a bőrt egyenletesebbé tegye, a bőrhibákat korrigálja, esetleg lefedje. Ki mit szeretne elérni vele, annyira fedi le vele. Van akit kevésbé zavarnak, van, akit jobban zavarnak a bőrhibái. A lényeg, hogy az alapozás egy egységes alapot kell, hogy adjon sminkünknek. Ha belegondolsz, a folyékony vagy krémes állagú kozmetikai termékeket el lehet dolgozni, tudod kenni és állagától függően szépen el tudod dolgozni az adott felületen. Ez eddig tiszta. Gondolj csak bele, hogy a por állag ugyan így viselkedne a bőrödön? Pl mikor a tengerparton ülsz és a lábodra szórod a homokot, akkor az ott fog maradni vajon a lábadon, ha felállsz? Ugye nem? Na pontosan az állaga miatt, mert az száraz, elfújja a szél, NEM TAPAD ODA. Maximum, ha vizes a bőröd. Bár miután megszáradt és a víz elpárolgott, akkor ugyanúgy lehullik a homok rólad. 

Na ha vizuális típus vagy és ezt elképzelted, akkor azt is el tudod most már könnyen, ha az arcbőrödön nincs felkenve semmi, csak a port próbálod meg feltenni, akkor az ugyan nem fog ottmaradni.... az lehullik vagy ha épp zsírosabb a bőröd, akkor a zsírfoltokba bele tud tapadni. Na most ebből ugyan mi lenne? Minden, csak tökéletes smink alap nem.

 

img_20210425_120542_2.jpg

 

Tehát így fogj hozzá a tökéletes alap elkészítéséhez és annak fixálásához: a letisztított arcbőrre kerül a nappali krém, utána ha azt beszívta a bőröd, jöhet a krémes állagú alapozó. A krémes vagy folyékony állagút tudod csak szépen eloszlatni a bőrödön. Ezeket szépen el lehet dolgozni a bőrön akár az ujjaiddal, szivaccsal, ecsettel. Ki mivel szereti. Könnyen egységes felületet tudsz képezni ilyen állagú termékekkel, biztosan tapasztaltad már. És itt jön a képbe a por állagú alapozó vagyis inkább púder, mert az arcodon lévő alapozót a por állagúval tudod lefixálni, hogy a krémes állagú alapozó ne csúszkáljon el olyan könnyen, sokáig (akár egész nap) az arcodon maradjon! Persze nem túl vastag rétegben, mert akkor fogsz úgy kinézni, mint egy porcelánbaba vagy mintha  20évvel idősebb lennél, mert az összes ráncodat ki fogja hozni, a nem létezőt is! :) És ez most teljesen komoly, magamon tapasztalom. Amikor fotókat készítek neked a sminkemről, akkor jóval vastagabban kell felkennem magamra ezeket a termékeket, mert a fotó csak így fogja visszaadni a sminket. Ha vékonyan kenem, akkor kb semmi nem fog látszódni belőle a képen. Így az se mindegy sokszor, hogy milyen célból készül az alapozás vagy smink. Természetes fénynél kell jól kinéznie vagy fotón? Ha mindkettőn, akkor jön a csavar és nehézség benne...

A púderrel egyébként tudsz még arcot formázni, ki tudod vele emelni a sötétebb és világosabb részeket. Erre a legtökéletesebb, nagyon jó kontúrozásra és kiemelésre. Szóval egy alkalmi sminkhez elengedhetetlen termék. Tudod változtani az alapozód színét is vele, ha az pl picit világos, a porpúderrel tudod azt sötétíteni is, ha szeretnéd.

Én pl nagyon szeretem ezt a 3 színű porpúderemet, mert ki tudom vele emelni szépen az arccsontot és tudok vele készíteni egy természetes kontúrozást, arcformázást. Az összes sminkemnél alkalmazom és nagyon sokáig elég így is. Látszik is rajta a használat....

 

img_20210425_114729.jpg

 

Illetve van teljesen por állagú, fehér, szóródós púder is (nem a kőpúder, amit sokan így hívnak), ez a transzparens púder.. ezt inkább mi sminkesek használjuk és tényleg csak fixálásra való. Ezzel nem változtatod meg az alapozó színét csak a meglévő színeket fixálod és inkább krémes termékekkel készítjük elő ilyen esetben az acformázást. (Akár korrektrorral, alapozóval, ezek kombinációjával.)

 img_20210425_120218_1.jpg

 

Összegzésképpen a témával kapcsolatban a lényeg, hogy az egyik megadja az egységes alapot, míg a másik fixálja azt, hogy tartósabb legyen a kettő együtt. Remélem kicsit tisztult a kép benned is! 

A boltokban választhatsz sok színből. Ha csak fixálásra veszed, akkor javaslom, hogy igazodjon bőrszínedhez és az alappozó színéhez. Ha viszont acformázásra is használod, akkor vagy egy ilyen kombinált, több színű a legjobb választás, vagy pedig vegyél külön világos és sötét színű különálló porpúdert.

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-ami-smink.blog.hu/api/trackback/id/tr7616512224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sziasztok! Alíz vagyok, megszállott sminkes! Kreatív, színes és őrült vagyok.

Friss topikok

">

Messenger

süti beállítások módosítása