Fényvédő? De miért és milyet? Mi az a faktorszám? A kozmetikus válaszol.
Interjú Kovács Tamarával 1. rész

Ma a bőrünk szépségének, épségének védelme kerül a főszerepbe. Megismerkedhetsz Tamival, akivel többször fogsz még találkozni a bejegyzéseim során. Kovács Tamara nagyon kedves ismerősöm, barátnőm! Sminkes és kozmetikus is egyszerre. Megtalálod őt Szegeden, a Stella szalonban.

 

172792808_485012896263069_6895238345532955012_n.jpg

 

Első témánk Tamival a fényvédelem, ami egész évben nagyon aktuális téma, de talán most tavasztól kapja igazán a nagyobb figyelmet. Olvasd kérlek figyelmesen, hiszen neked szeretnénk segíteni ezekkel a hasznos információkkal!

Nézzük mit mond Tamara, mi is a fényvédő pontosan:

,, A fényfédő egy hidratáló alapú formula, amit különböző fényvédő összetevőkkel dúsítanak. Onnan tudod, hogy egy termék fényvédős-e, hogy szerepel-e a terméken az SPF (Sun Protection Factor). A vényvédő összetevőket 2 nagy csoportra oszthatjuk. Vannak az organikus (kémiai), illetve az inorganikus (fizikai) fényvédők. Akár az organikus, akár inorganikus szűrő az, nagyrészt a sugarak "elnyelésével" és hővé alakításával működik, és véd minket a káros UV sugaraktól, emellett pedig a fizikai szűrők a sugarak egy részét vissza is verik, akár egy tükör." - tudtuk meg a szakembertől.

- Miért javaslod vagy nem javaslod a fényvédő használatát? Illetve kinek?

- ,,Abszolút javaslom, mindenkinek! Nincs olyan opció, hogy ne használj fényvédőt. Az UV sugarak mindig jelen vannak. Tehát, ha nem használsz fényvédőt a bőröregedés jelei hamarabb fognak megjelenni a kelleténél. Az UV sugarak felelnek a ráncok és pigmentfoltok mintegy 80%-áért!"

- Az év mely szakában használjuk ezeket?

- ,,Egyszerű a válasz... fényvédőt az év 365 napján érdemes használnunk! Egy olyan rendszeres rutinná kell váljon, mint a reggeli kávéd vagy a fogmosás. Persze télen alacsonyabb az UV index értéke, de akkor is jelen van. A káros UV sugarak egy része ugyanis ablaküvegen is átszűrődik (és ráadásul a bőröregítést gyorsító UVA jellemzően), ezért ha bent vagy, jó ötlet ezt nem elfeledni. Minimum egy SPF 30-as fényvédővel már sokat tehetsz, hogy bőröd fiatalosságát tovább meg tudd tartani."

 

173258489_507653770237017_5175880994164950869_n.jpg

 

- Milyen faktor ajánlott?

- ,,Többféle faktorszámú fényvédő létezik SPF 10,15,20,30,50. Egy tudatos bőrápoláshoz a 30-as fényvédő teljesen megfelelő. Nyáron ezt megváltoztathatjuk 50-re akár. Ha esetleg pigmentfoltokkal küzdesz, akkor érdemes télen- nyáron 50-es fényvédőt használni."

- Hogyan építsük be a napi rutinunkba, ha napi használatot igényel?

- ,,A legtöbb egészségügyi szakértő és bőrgyógyász-kutató egyetért abban, hogy a fényvédőt mindig a bőrápolás legutolsó lépéseként használd. Ha bármiféle bőrápolót még felviszel rá, akkor azzal csökkented a hatékonyságát. Használj egy szuper antioxidáns szérumot a fényvédőd alá, mert szuperül felturbózza a fényvédőd a hatékonyságát! Vagy használj egy magas hatóanyag-tartalmú C-vitaminos szérumot, mert ezzel szintén hatékonyságát fogod növelni a fényvédődnek."

- Tudsz-e ajánlani konkrét márkát, amikkel kapcsolatban jók a visszajelzések?

- ,,Kombinált/zsíros bőrre a legjobbak:

 Sunscreen mousse kids, SPF 30

Dermatologist Face Fluid SPF 50

Resist Youth Extdending Daily Fluid SPF 50

Száraz bőrre:

DEFENSE Essential Glow Moisturiser SPF 30

Daily UV Face Mousse SPF 30

Dermatologist Sunscreen SPF 50" - ajánlja a termékeket a kozmetikus.

 

125543766_1111439599318076_1263048395655976423_n.jpg

 

- Hogyan sminkelj fényvédő fölé?

- ,,Ha olyan alapozót használsz, amiben nincs fényvédő, akkor picit hígitani fogja az alapozót, ha a fényvédőre ráalapozol.

Így a következőket javasolnám:

     - fényvédőzés után várj 10 percet, majd csak ezután vidd fel az alapozót.

     - ne nyomkodd a bőröd feleslegesen

     - lefelé irányuló mozdulatokkal applikáld az alapozót

     - ecsetet/beauty blendert/szivacsot használj a felviteléhez"

Azt hiszem a témát nagyjából kiveséztük kozmetikus barátnőmmel, de ha még mindig maradt kérdésed, írj neki bátran! Tamara sminkes/kozmetikus oldalát itt találod: 

https://www.facebook.com/beautybytamarakovacs

 

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-ami-smink.blog.hu/api/trackback/id/tr9216490008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ripsie 2021.04.22. 11:32:10

Hasznos írás, köszi szépen. Én mostanában fedeztem fel a napvédelem fontosságát. Egy nagy problémám van, amin talán tudtok segíteni: Ha a naptej fölé alapozót kenek, sokszor morzsássá válik és lejön. Már többféle arcra való naptejet is kipróbáltam, de még egyik sem volt tökéletes. Hol rontom el? A naptej előtt használok C-vitaminos szérumot és esetleg hidratálót. Aztán várok fél órát az alapozó előtt. Az alapozómban is van SPF, azt olvastam, hogy mivel az emberek nem eleget kennek fel a krémekből, minden plusz SPF jól jön. Keressek tovább másik naptejet vagy inkabb egy BB krémet az alapozóm helyett? Ja, és kombinált bőröm van, a morzsolódás a szárazabb ill. normál részeken jelentkezik. Előre is köszi a segítségeteket és csak így tovább, jó a blog!

Glitter makeup and bodypainting 2021.04.22. 13:01:18

@ripsie: Köszönönjük szépen a visszajelzést, örülök, hogy hasznos számodra! :)

Én úgy gondolom a naptejek sokkal erősebb koncentrátumok, olyan testesebb krémek vagy hogy is mondjam. Szerintem arra kenni alapozót, az úgy együtt már túl sok. Én a naptej használatát konkrétan napozáshoz tudom elképzelni, oda viszont nem használunk alapozót. Mert akkor mit sem ér a napozás. Inkább fényvédő krémet használnék a helyedben az alapozó alá vagy igen ahogy írod a BB vagy CC krém is nagyon szuper, főleg ha minél nagyobb annak is a faktor száma. Így akkor az alapozás sem kötelező még arra pluszban a hétköznapokban. Azért kikérem Tamarának a véleményét is és hamarosan ő is ír nekünk!
Olvastad a legújabb cikkemet a BB és CC krémekről? Én bele is szerelmesedtem teljesen a CC krémbe, úgyhogy alig várom, hogy kipróbálhassak egyet! ;)

Kvcstamara 2021.04.22. 16:25:12

@ripsie:
Szia!
Örülök, hogy hasznosnak találtad a cikket! :)

Ez egy nagyon összetett dolog. Őszinte leszek, a fényvédő és a smink nincsenek jó barátságban

ripsie 2021.04.23. 16:29:27

Köszi a választ! Én azért tovább próbálkozom

Glitter makeup and bodypainting 2021.04.24. 13:14:58

@ripsie: Bocsi, valamiért eltűnt Tamara teljes válasza! Ez csak egy részlet belőle, nem tudjuk mi történt a többivel. Hamarosan pótolja! :)

Kvcstamara 2021.04.25. 10:51:41

@ripsie: Szia!
Sajnos valamiért csak negyede válaszom érkezett meg hozzád, ezért is elnézést kérek!

Szóval alapjáraton a fényvédő és smink nem a legjobb együtt, de ezt egy sminkimádónak lehet magyarázni..

ripsie 2021.04.26. 12:20:41

Tenyleg nem lattam a hosszu valaszt, de abban is volt uj informacio, koszi. Van kulonbseg a naptej es a fenyvedo krem kozott? Akkor szerintem az enyem fenyvedo krem, azt irja: anti-aging sun fluid. Azzal reklamozzak, hogy sminkelni is lehet ra. A tapasztalataim vegyesek, azert keresgelek tovabb. Egy kis alapozo nelkul nem megyek sehova, de a vilagos boromnek nem lenne eleg a fenyvedos alapozoban levo vedelem, mert nem is kenek fel valoszinuleg eleget ahhoz. Legkozelebb egy BB kremmel probalkozom majd, csak nem szeretem, ha halomban allnak az elhasznalatlan kremek, ezert meg kicsit halogatom a beszerzest. ;)

Tudom ajanlani Dr. Dray videoit a YouTube-on, o is egyfolytaban mantrazza a napfenyvedelem fontossagat.

Olvastam a BB es CC kremekrol szolo cikket, az is jo volt. Ami meg erdekelne, hogy hogyan tudom megallapitani, hogy melyik szinnel tudom korrigalni a szemem alatti karikakat. Van zold, narancs es sarga korrektor is, az elso ketto nem valt be. Nem is tudom teljesen megallapitani, hogy milyen szinu a szemem alatti resz, atlatszodnak az erek, de hogy ez kek, zold vagy lila, az nem egyertelmu. :( Ha esetleg meg temat kerestek egy cikkhez... ;)

Glitter makeup and bodypainting 2021.04.28. 09:01:55

@ripsie: Közben folyamatban van a kommentelés javítása, szóltam az ügyfélszolgálatnak, hogy valami nem stimmel. Tamara 3-szor írt hosszú választ és egyik sem látszódik.
A naptejet napozásra használd szerintem, az sokkal zsírosabb, mint egy fényvédő. Az inkább csicsogjon rajtad, amikor kifekszel a napra vagy vízpartra.
A BB krém nagyon jó ötlet, most én a CC-t vadászom. Itt Svájcban ahol néztem, nem találtam csak BB-t. Még keresem tovább én is... :)

Addig meg próbáld meg esetleg így, ahogy Tamara írja.
Bemásolom ide a válaszát, ha már nem került ki:

,,Szóval alapjáraton a fényvédő és smink nem a legjobb együtt, de ezt egy sminkimádónak lehet magyarázni.. :)

Amit tudok még ajánlani:
Mindig alaposan tisztítsd meg az arcod smink előtt. A fényvédőt ne kend túl vastagon, igyekezz minél vékonyabb rétegben felvinni! Figyelj arra, hogy krémezés után ne legyen ragacsos a bőröd, hanem kellemesen hidratáltnak érezd az arcod! :)
Egy ásványi alapú alapozó jó választás lehet, azt is minél vékonyabb rétegben, tapogató mozdulatokkal vidd fel,soha ne "tologasd" a bőrödön az alapozót, attól lehet morzsás hatású :)
Illetve nyakunkon a nyár, érdemes lenne egy BB vagy CC krémet beszerezned! Remélem most sikerül a teljes választ megkapnod. Legyen szép napod! :)"

Ja és köszönöm a videó ajánlást, megnézem! ;) No meg a téma is jó, lesz arról is egy cikk, a korrektorokkal kapcsolatban. Majd kb 2 hét múlva tudom betenni legkorábban. :) Teljesen egyetértek veled, hogy nem jó felhalmozni a kozmetikai termékeket otthon, régebben nekem is állt rengeteg a polcon. Most már azért tényleg igyekszem azokat megvásárolni, amiket el is tudok használni. Inkább legyen minőségi, nem pedig olcsóbb, gyengébb termék. Persze azért kell ehhez idő, hogy kipróbáljunk sok mindent, mire rájövünk, hogy körülbelül mi is lenne jó a bőrünknek.
Ha pedig részletesebb tanácsadásra lenne szükséged, keress nyugodtan a sminkes oldalamon! Vannak egyéni online workshopjaim. ;) Ja és vasárnap épp nyereményjáték is lesz ezzel kapcsolatban, szóval nyerj egyet magadnak!

Sziasztok! Alíz vagyok, megszállott sminkes! Kreatív, színes és őrült vagyok.

Friss topikok

">

Messenger

süti beállítások módosítása